Снимка: Ани Петрова, БНРАхмед Доган подпря Делян Пеевски с още една

...
Снимка: Ани Петрова, БНРАхмед Доган подпря Делян Пеевски с още една
Коментари Харесай

Валентин Вацев: Доган подпря Пеевски с още една дъга, за да се получи арка. На евроатлантизма не му е писано да стане водеща доктрина на Балканите

Снимка: Ани Петрова, БНР

Ахмед Доган подпря Делян Пеевски с още една дъга, с цел да се получи арка. С това резюме стартира коментара си пред БНР анализаторът доцент Валентин Вацев и посочи, че не има вяра на това, че " положителното кадрово предопределение взема решение огромните проблеми ". Според него от няколко дни " догановедите и доганолозите обитават в същинска възбуденост ": " Появи се цяла херменевтична просвета за това какво ни споделя Доган ". Според доцент Вацев предстои забавен сюжет - кой от двамата съпредседатели на Движение за права и свободи - Делян Пеевски или Джевдет Чакъров - ще бъде по-голям и влиятелен.

" На мен ми е по-любопитно кой от двамата заповядва по-авторитетно, кой блъска по масата по-шумно. Това е реторичен въпрос, само че би трябвало да се изговори ", сподели Вацев.

По думите му, " две някогашни империи, които в този момент възвръщат своята зона на надзор и въздействие, в този момент намират своите пресечни точки на българска територия ": " България е била в зоната на надзор и въздействие и на Турция, и на Русия. Този въпрос би трябвало да се реши, само че не с вестникарски публикации и не с диалектика на проконсулите и на диктаторите. Този въпрос би трябвало да се реши, когато Доган постави в торбичката си самун, сирене и глава лук и отпътува за Москва. Но с трен, а не със аероплан, тъй като видяхме какво стана с Пригожин ".

Валентин Вацев счита, че Русия е " огромна, могъща, насъщна и продуктивна геополитическа мощ, която занапред ще разпростира своите геополитически ходове и на Балканите ": " Сега няма спор Русия - Турция и на мен ми е извънредно забавно и това е ужасно значимо да се види дали Русия, или Турция ще разпростре своята зона на надзор и въздействие над Източна Румелия.... Къде ще минава геополитическата граница сред евроконтинентализма (в който е Русия) и евроатлантизма.... Балканите са доста специфична зона - не са континенталистка територия, само че не са и атлантическа. Балканите са изключително сърце на Източна Европа. Който управлява Балканите, управлява Източна Европа, а който управлява Източна Европа, управлява цяла Европа, а оттова и континента. Това са геополитически аксиоми, които са явно ".

Според Валентин Вацев на евроатлантизма " не му е писано да стане водеща геополитическа теория на Балканите ".

В предаването " 12+3 " анализаторът прогнозира победа на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединени американски щати през ноември, след което Съединените щати ще би трябвало " да сменят под прав ъгъл линията си на развиване ": " Американският политически хайлайф ще се откаже не доста драговолно от радикалния експанзионизъм и ще се върне в противоположната фаза - коренен изолационизъм ". 

Във връзка с продължаващата война на Русия в Украйна, Валентин Вацев разяснява, че " огромният проблем на войната се е пренесъл вътре в украинското общество и вътре в  съветското общество, а на фронта всичко е умерено, тиха позиционна война ".

Има метод по този начин да се победи, че да съжаляваш по-късно, сподели анализаторът в коментар на предстоящата победа на Владимир Путин на президентските избори в Русия.

Интервюто на Петър Волгин с доц. Валентин Вацев в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.

Инфо: БНР

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР